СУЧАСНІ НАУКОВІ ТЕНДЕНЦІЇ В ОЦІНЦІ КЛАПАНА ДЛЯ ПЛАНУВАННЯ ТРАНСКАТЕТЕРНОЇ ЗАМІНИ МІТРАЛЬНОГО КЛАПАНА З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ - Мусаєва, Л.Б. (Світ медицини та біології, 2026)
Мітральна регургітація є одним із найпоширеніших захворювань клапанів серця у літніх пацієнтів, а складність будови мітрального клапана та різноманітність механізмів регургітації вимагають точної мультимодальної візуалізації. На тлі незмінної ключової ролі ехокардіографії, комп’ютерна томографія все впевненіше посідає центральне місце в передопераційній оцінці кандидатів на транскатетерну заміну мітрального клапана, забезпечуючи точне вимірювання мітрального кільця, оцінку субвальвулярних структур та прогнозування нового вихідного тракту лівого шлуночка. Метою цього огляду було узагальнити сучасні дані щодо можливостей КТ в анатомічній оцінці мітрального клапана та плануванні транскатетерної заміни мітрального клапана, включаючи методологічні підходи провідних експертних груп, що охоплюють моделювання кільця (сідлоподібна та D-подібна конфігурації), динаміку анулярного апарату та особливості, пов’язані з конкретними пристроями. КТ забезпечує високу просторову роздільну здатність та відтворюваність, однак у міру розвитку технологій транскатетерної заміни мітрального клапана подальша стандартизація методів моделювання кільця та прогнозування нового вихідного тракту лівого шлуночка залишаються дуже важливими аспектами.