НАНОКОМПОЗИЦІЯ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО АПІКАЛЬНОГО ПЕРІОДОНТИТУ ТА ВІДНОВЛЕННЯ КІСТОК - Шевченко, В.К.; Мельник, В.Л.; Костиренко, О.П.; Силенко, Б.Ю.; Силенко, Ю.І. (Світ медицини та біології, 2026)
У даній роботі представлено клінічний випадок діагностики щільності кісткової тканини альвеолярного відростка нижньої щелепи, її архітектоніки у пацієнта з хронічним верхівковим періодонтитом. Щільність кісткової тканини альвеолярного відростка нижньої щелепи визначали в періапікальних ділянках уражених зубів. Отримані результати оцінювали за одиницями шкали Гаунсвільда, з використанням класифікації типів кісткової тканини за C.Е. Misсh. У клінічному дослідженні вивчалася ефективність лікування хронічного апікального періодонтиту з використанням фосфатного буферу із застосуванням запропонованого методу. У статті описано механізм дії даної композиції, що стимулює мінералізацію кісткової тканини та сприяє відновленню мінералізованих кісткових структур. В результаті хімічних реакцій обох зазначених реагентів утворюється нанокомпозитна структура. Зазначений діагностичний алгоритм проводився нами для необхідного індивідуального лікування хронічного верхівкового періодонтиту. Аналіз отриманих результатів (зміна щільності від D4 до D3) свідчить про ефективність застосування фосфатного буферу в апікальній ділянці періодонту. В подальших дослідженнях планується продовження вивчення щільності кісткової тканини періапікальних структур верхньої щелепи.