РЕГІОНАЛЬНА ТА ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХВОРИХ НА ПЕРВИННО-АКТИВНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ В АЗЕРБАЙДЖАНСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ - Алієв, Дж.К. (Світ медицини та біології, 2025)
В Азербайджанській Республіці проаналізовано зони з високою інтенсивністю захворюваності на туберкульоз, легеневий та позалегеневий туберкульоз серед хворих, первинно взятих на облік у цих зонах за останні три роки (2021–2023 рр.) Встановлено, що рівень захворюваності вищий у гірсько-передгірній зоні, яка займає 43,0 % території країни. Таким чином, рівень захворюваності в цій зоні в 2021 році становитиме 28,3 особи в II зоні, що на 15,5 % вище, ніж у I зоні, і на 26,9 % вище, ніж у III зоні. Найнижчий показник захворюваності в 2022 році зафіксовано в рівнинній зоні (22,9 особи), найвищий – у передгірсько-рівнинній зоні (32,1 особи). Найнижчий показник, як і раніше, спостерігається в рівнинній зоні – 24 особи в 2023 році, а найвищий – у передгірсько-рівнинній зоні (29,9 особи). Кількість хворих, первинно взятих на облік у передгірсько-рівнинній зоні в 2021–2023 рр., становить понад половину від загальної кількості хворих, первинно взятих на облік у країні (51,5 %).
Keywords: первинні хворі; туберкульоз легень; лікарська стійкість; активний туберкульоз