РЕЗУЛЬТАТИ ЛІКУВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ ІЗ ВРОДЖЕНОЮ ДІАФРАГМАЛЬНОЮ ГРИЖЕЮ - Гусейнов, Ф.Р.; Гасимов, А.Ш. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження була оцінка результатів хірургічного лікування новонароджених з вродженою діафрагмальною грижею за комплексом клінічних, кардіологічних показників та показників якості життя. До дослідження було включено 70 новонароджених з діагнозом вроджена діафрагмальна грижа. Залежно від методу хірургічного втручання, діти були розподілені на 2 групи. Групу порівняння склали 44 новонароджених, прооперованих традиційним відкритим способом, а основну групу – 26 новонароджених, прооперованих з використанням нової малоінвазивної хірургічної методики – ендохірургії. Дослідження показало, що запропонований нами метод хірургічного втручання дозволяє скоротити терміни перебування в клініці, швидко поліпшити стан дітей, повернути показники якості життя до норми.
Keywords: вроджена діафрагмальна грижа; новонароджені; хірургія; якість життя; клініка