ПАТОГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ АЛЕРГІЗАЦІЇ ОРГАНІЗМУ ДІТЕЙ ІЗ АТОПІЧНИМ ДЕРМАТИТОМ ТА ЕКЗЕМОЮ - Ємченко, Я.О.; Резніченко, Н.Ю.; Іщейкін, К.Є.; Кайдашев, І.П.; Попова, І.Б.; Васильєва, К.В.; Каменєв, В.І. (Світ медицини та біології, 2025)
У поданій статті розглянуто відмінності у патогенезі атопічного дерматиту та дитячої екземи, що зумовлені переважно особливостями імунної відповіді організму. Показано, що ключову роль у формуванні патологічного процесу при атопічному дерматиті відіграють IgE-залежні механізми, тоді як при дитячій екземі спостерігається інша імунологічна динаміка. Саме різниця в механізмах алергізації визначає різний спектр шкірної реактивності у цих груп пацієнтів, що проявляється неоднаковими клінічними симптомами та варіабельністю перебігу захворювань. Окрему увагу приділено значенню рівня сенсибілізації як важливого діагностичного та прогностичного критерію, який слід враховувати при формуванні індивідуального лікувально-дієтичного підходу. Результати аналізу підкреслюють необхідність диференційованого підходу до ведення дітей з атопічним дерматитом і дитячою екземою, з урахуванням імунологічних, клінічних та алергологічних особливостей кожного пацієнта.
Keywords: атопічний дерматит; дитяча екзема; алергізація