ЗВ’ЯЗОК МІЖ ІНДЕКСАМИ АВТОНОМНОЇ РЕАКТИВНОСТІ ТА РІВНЯМИ NT-PROBNP У СИРОВАТЦІ КРОВІ, МАРКЕРАМИ ДИСФУНКЦІЇ ЕНДОТЕЛІЮ ТА РІВНЕМ 25-ГІДРОКСІВІТАМІНУ D (25(OH)D) У ВАГІТНИХ ЖІНОК ІЗ ГІПЕРТЕНЗИВНИМИ РОЗЛАДАМИ ВАГІТНОСТІ - Задорожний, Я.С.; Остафійчук, С.О.; Дрогомирецька, Н.В.; Кравчук, І.В.; Моцюк, Ю.Б.; Бєлінський, М.В.; Геращенко, А.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Гіпертензивні розлади вагітності дедалі частіше розглядаються як мультифакторні стани, у розвитку яких беруть участь дисбаланс автономної нервової системи, ендотеліальна дисфункція та дефіцит вітаміну D. У цьому дослідженні оцінювали вплив комплексної мультидисциплінарної інтервенції – психологічної підтримки, стратегій регуляції вегетативного тонусу та цільової нутритивної підтримки – на варіабельність серцевого ритму, маркери ендотеліальної функції та рівень вітаміну D у вагітних із гіпертензивними розладами вагітності. У дослідження було включено 124 пацієнтки з гіпертензивними розладами вагітності та 35 здорових вагітних. У порівнянні з контролем, пацієнтки з гіпертензивними розладами вагітності мали вірогідно нижчі показники варіабельності серцевого ритму, вищі рівні N-термінального про-мозкового натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1, знижений вміст оксиду азоту та нижчу концентрацію 25-гідроксивітаміну D. Після лікування у пацієнток, які отримували досліджувану схему лікування, відзначено достовірне покращення показників варіабельності серцевого ритму та маркерів ендотеліальної функції, зокрема зростання стандартного відхилення інтервалів NN, квадратного кореня із середнього квадрата різниць послідовних інтервалів, відсотка послідовних інтервалів, що відрізняються більше ніж на 50 мілісекунд, та зниження співвідношення низькочастотного та високочастотного компонентів. Отримані результати підтверджують ефективність мультидисциплінарного підходу для корекції автономної та судинної дисфункції при гіпертензивних розладах вагітності.
Keywords: гіпертензивні розлади вагітності; автономна нервова система; ендотеліальна дисфункція; вітамін D; варіабельність серцевого ритму