ЗМІНА ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ЛІКУВАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ - Ісмаїлова, А.С. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою вивчення впливу підвищення ефективності лікування туберкульозу шляхом модернізації амбулаторно-поліклінічного лікування на епідеміологічні показники проведено порівняльний аналіз ефективності лікування 2 груп пацієнтів, що включали 50 вперше виявлених хворих на туберкульоз легень з лікарською чутливістю, одностороннім ураженням легень, бактеріовиділенням, кавернозним туберкульозом: 1-а група (отримувала інтенсивну фазу лікування в стаціонарі, фазу продовження – амбулаторно з інтервалом 10 днів); 2-а група (отримувала лікування під суворим щоденним наглядом в умовах DOT-кабінету). Встановлено, що ефективність лікування в 2-й групі склала 98 %, що на 18,4 % перевищує таку в 1-й групі. У хворих 2-ї групи швидкість зниження компонентів інфекційної алергії (підвищення реакції порівняно з попереднім роком, конверсія і гіперергія на туберкулін) – була вищою в 1,1, 1,8 і 1,8 рази відповідно порівняно з 1-ю групою.
Keywords: лікування під безпосереднім наглядом; успішне лікування; туберкульозна інфекція; захворюваність дітей та підлітків; рецидив