НАЗАЛЬНЕ НОСІЙСТВО STAPHYLOCOCCUS AUREUS СЕРЕД МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ХАРКІВСЬКИХ ЛІКУВАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Калініченко, С.В.; Дубініна, Н.В.; Коваленко, О.І.; Мінухін, В.В.; Білозерський, В.І.; Ісаенко, О.Ю.; Антушева, Т.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Стаття присвячена проблемі носійства Staphylococcus aureus серед працівників медичних установ м. Харкова з метою об’єктивно дослідити бактеріоносійство як одну з причин поширення нозокоміальних інфекцій. Було обстежено 309 працівників медичних закладів м. Харкова. Встановлено, що носіями S. aureus були 31,7 % обстежених. Серед всіх вилучених ізолятів S. aureus резистентностними до метициліну були 40 %, а резистентними до ванкоміцину – 3,5 % ізолятів. Для визначення шляхів внутрішньолікарняного розповсюдження S. aureus та виявлення можливих джерел інфікування нами було проведено фаготипування у вилучених ізолятів S. aureus. Встановлено, що у відділеннях хірургічного і соматичного профілю превалювали ізоляти S. aureus фаготипів 2 і 3 груп. Зазначене свідчіть про їхню епідеміологічну значущість. Результати нашого дослідження щодо носійства Staphylococcus aureus серед медичного персоналу в лікарнях Харкова підкреслюють необхідність встановлення систематичного нагляду та профілактичних стратегій, спрямованих на зниження ризику інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги.
Keywords: нозокоміальні інфекції; стафілококові інфекції