ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАЦІОНАРНОЇ ТА АМБУЛАТОРНОЇ КАРДІОРЕАБІЛІТАЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ГОСТРОГО КОРОНАРНОГО СИНДРОМУ - Писана, Б.О.; Тесленко, Ю.В.; Білаш, С.М.; Чайкіна, Н.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Серцево-судинні захворювання залишаються провідною причиною смертності в Україні, тому ефективна реабілітація після гострого коронарного синдрому має важливе значення для відновлення здоров’я та запобігання повторним подіям. Метою роботи було порівняти ефективність стаціонарного та амбулаторного етапів кардіологічної реабілітації. Обстежено 60 пацієнтів після гострого коронарного синдрому, які проходили різні програми відновлення. Оцінювали толерантність до фізичного навантаження, фракцію викиду лівого шлуночка, частоту серцевих скорочень у спокої, рівень тривожності, якість життя та прихильність до лікування. Стаціонарна реабілітація покращила клінічні показники та підвищила прихильність до терапії, а амбулаторна сприяла подальшому поліпшенню фізичного стану, емоційного балансу та якості життя. Поєднання обох етапів у єдину безперервну систему забезпечує стійкий реабілітаційний ефект і підвищує ефективність лікування.
Keywords: гострий коронарний синдром; кардіологічна реабілітація; стаціонарний етап; амбулаторний етап; прихильність до лікування