КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ВІКОВИХ, ГЕНЕТИЧНИХ І БІОХІМІЧНИХ ФАКТОРІВ РОЗВИТКУ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Шаєнко, З.О.; Мороховець, Г.Ю.; Акімов, О.Є. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було оцінити роль спадкових факторів, антиоксидантного статусу та метаболізму оксиду азоту у формуванні ендотеліальної дисфункції у пацієнтів з цукровим діабетом. У дослідження було включено 33 пацієнти. Проведено описову оцінку клініко-біохімічних показників, аналіз відношення шансів, кореляційний та кластерний аналіз. Результати показали, що спадковість у десять разів підвищує ризик розвитку ендотеліальної дисфункції. Виявлено тісні позитивні зв’язки між спадковістю та показниками антиоксидантного статусу і маркерами оксидативного стресу. Кластеризація дозволила виділити дві підгрупи пацієнтів: першу з високим рівнем оксидативного стресу і компенсаторною активацією антиоксидантної системи та другу з більш ефективним антиоксидантним захистом і нижчими показниками маркерів запалення. Отримані результати підкреслюють важливу роль спадкових факторів у розвитку ендотеліальної дисфункції при цукровому діабеті та вказують на можливість виділення різних фенотипів перебігу захворювання.
Keywords: цукровий діабет; ендотеліальна дисфункція; спадковість; антиоксидантна система; оксидативний стрес; оксид азоту