ОЦІНКА ПОКАЗНИКА ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У РОТОВІЙ РІДИНІ ДІТЕЙ ІЗ ФЛЮОРОЗОМ У ДИНАМІЦІ КОМПЛЕКСНОГО ОРТОДОНТИЧНОГО ЛІКУВАННЯ - Шнайдер, Д.С.; Дєньга, А.Е.; Глазунов, О.А.; Скульська, С.В.; Дієва, Т.В.; Цевух, Л.Б.; Осадча, А.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячене впливу лікувально-профілактичного комплексу препаратів на вміст малондіальдегіду в ротовій рідині дітей з ендемічним флюорозом та ортодонтичною патологією. Двадцять п'ять дітей (віком 6–7 років) були розподілені на контрольну групу та основну групу. Нестимульована цільна слина збиралася на початку дослідження, через місяць (до встановлення брекетів) та через 3, 6 і 12 місяців після встановлення брекетів. Концентрації малонового діальдегіду у слині вимірювали спектрофотометрично. Результати показують, що лікувально-профілактичний комплекс має стійкий антиоксидантний та мембранозахисний ефект, протидіючи комбінованому окислювальному навантаженню, спричиненому флюорозом та ортодонтичною патологією.
Keywords: флюороз; малоновий діальдегід; перекисне окислення ліпідів; ортодонтичне лікування; антиоксиданти; діти; лікувально-профілактичний комплекс