ПОРІВНЯННЯ ВІКОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЦЕФАЛОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ: ЛОБНОЇ ХОРДИ (N-B) І ТІМ’ЯНОЇ ХОРДИ (B-L) ПРИ ШТУЧНО ДЕФОРМОВАНИХ І НОРМАЛЬНИХ ЧЕРЕПАХ - Абдуллаєв, А.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою даного дослідження було порівняти вікові характеристики двох цефалометричних показників – лобової хорди (n–b) і тім'яної хорди (b–l) – у штучно деформованих і нормальних черепах людини. Всього було проаналізовано 254 черепи (200 недеформованих і 54 зі штучною деформацією черепа) з краніологічної колекції Азербайджанського Медичного Університету. Вимірювання хорд n–b і b–l проводилися за допомогою цифрового і розсувного штангенциркуля. У всіх вікових інтервалах черепи зі штучною деформацією показали стабільно вищі середні значення обох цефалометричних параметрів: у другій зрілій групі середня лобна хорда у деформованих черепів склала 112,3 мм проти 108,6 мм у недеформованих черепів. Аналогічно, середня тім'яна хорда у деформованих черепів склала 110,1 мм проти 108,2 мм у недеформованій групі. Ця тенденція спостерігалася у всіх вікових групах, особливо виражені відмінності спостерігалися в групі літніх людей.
Keywords: цефалометрія; деформація черепа; лобова хорда; тім'яна хорда; морфологія черепа; вікові зміни; антропометрія; краніологія