ВПЛИВ ЗМІН ЕЛЕКТРИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ПРЕОПТИЧНОГО ЯДРА ГІПОТАЛАМУСА НА РЕГУЛЯЦІЮ СТАТЕВИХ ГОРМОНІВ У НОРМІ ТА В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ СТАНАХ - Емінова, Г.А.; Ісмаїлов, Ю.Б.; Рустамова, Т.В.; Велієва, З.Ю.; Джафарова, А.М.; Керімова, Т.Х.; Гасимзаде, Т.Н. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою вивчення змін активності статевих гормонів, зумовлених впливом сірководню та імплантацією електродів у преоптичне ядро гіпоталамуса, було проведено спостереження за 35 самками кроликів. Після стресу оцінювали активність фолікулостимулюючого гормону, лютеїнізуючого гормону та естрадіолу в крові. На 5-у добу рівень фолікулостимулюючого гормону знизився на 0,26 МО/л, лютеїнізуючого гормону – на 0,18 МО/л, естрадіолу – збільшився на 207,4 пг/мл (P
Keywords: гіпоталамус; преоптичне ядро; гормон; сірководень; токсичний і механічний вплив