МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ В НАДНИРНИКАХ ЩУРІВ ЧЕРЕЗ ТРИ ГОДИНИ ПІСЛЯ ВПЛИВУ ОТРУТИ СКОРПІОНІВ LEIURUS MACROCTENUS - Кобзіна-Дідух, Д.С.; Фоміна, Л.В.; Тірон, О.І.; Костюченко-Файфор, О.С.; Шаповал, О.М.; Дамзін, О.С.; Ковальчук, О.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Морфологічне дослідження наднирників щурів через три години після введення отрути скорпіонів Leiurus macroctenus показало виражене поглиблення патологічних змін у порівнянні з попередніми термінами експерименту. У клубочковій зоні кори відзначено деформацію ядер, втрату впорядкованості клітинних кластерів і появу внутрішньоклітинного набряку. Цитоплазма ендокриноцитів втрачала гомогенність, ставала зернистою, із перинуклеарними просвітленнями, що вказує на дестабілізацію ендоплазматичного ретикулюму. У пучковій зоні виявлено поєднання фізіологічної та патологічної гіпертрофії клітин із наростанням внутрішньо- та позаклітинного набряку. Ядра частини клітин перебували в стадіях каріопікнозу й каріорексису, що свідчить про розвиток некробіотичних процесів. У сітчастій зоні зафіксовано помірну гіпертрофію, базофілію цитоплазми, поодинокі ділянки набряку та інфільтрацію імуноцитами. У мозковій речовині спостерігались ранні прояви деструкції – набряк хромафінних клітин, втрата чітких контурів і деформація ядер. Судини кори та медулярної речовини мали ознаки повнокрів’я з агрегатами еритроцитів у просвітах. Капсула залози характеризувалася помірним розпушенням колагенових волокон і змінами фібробластів.
Keywords: анатомія; гістологія; наднирникові залози; лабораторні щури; отрута скорпіона Leiurus macroctenus