ОКСИДАТИВНИЙ СТРЕС І МОРФОЛОГІЯ ТИМУСА ПРИ КАНЦЕРОГЕНЕЗІ ТОВСТОЇ КИШКИ ТА ДІЇ НАНОКОМПОЗИТУ AU/AG/FE - Крамар, С.Б.; Андрійчук, І.Я.; Литвинюк, С.О.; Сорока, С.Ю.; Небесна, З.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначити вплив нанокомпозиту Au/Ag/Fe на показники оксидативного стресу та гістологічний стан тимуса в умовах індукованого канцерогенезу. Канцерогенез, індукований N, N-диметилгідразином, викликає виражений оксидативний стрес у тимусі, що проявляється значним збільшенням маркерів перекисного окислення ліпідів та білків: кількість дієнових та трієнових кон'югатів та речовин, що реагують з тіобарбітуровою кислотою, зросла в 1,30, 1,22 та 2,79 раза відповідно, тоді як кількість основ Шиффа збільшилася в 2,01 раза. Це оксидативне пошкодження супроводжується пригніченням антиоксидантної системи тимуса зі зниженням активності супероксиддисмутази, каталази, відновленого глутатіону, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази, що вказує на порушення окисно-відновного гомеостазу. Введення нанокомпозиту Au/Ag/Fe тваринам з індукованим канцерогенезом частково послабило оксидативний стрес, призвело до відновлення активності антиоксидантних ферментів та збільшення щільності тимоцитів у 1,16 раза, що свідчить як про антиоксидантний, так і про імунопротекторний ефект. Ці результати підтверджують необхідність подальшого дослідження нанокомпозитів для пом'якшення дисфункції тимуса в умовах неопластичного процесу.
Keywords: оксидативний стрес; наночастинки Au/Ag/Fe; тимус; N; N-диметилгідразину дигідрохлорид; індукований канцерогенез товстої кишки