ЕЛЕКТРОННО-МІКРОСКОПІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИНАМІКИ УШКОДЖЕНЬ СІДНИЧНОГО НЕРВА ЩУРІВ ПРИ ЦИСПЛАТИН- І ПАКЛІТАКСЕЛ-ІНДУКОВАНІЙ НЕЙРОТОКСИЧНОСТІ - Кулинич, Г.Б.; Геращенко, С.Б.; Перцович, В.М.; Ризюк, М.Д.; Олійник, І.Ю.; Тірон, О.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Хіміотерапевтично індукована периферична нейропатія обмежує ефективність цисплатину та паклітакселу в лікуванні злоякісних пухлин. У цьому дослідженні охарактеризовано ультраструктурні зміни у сідничному нерві щурів на 14-ту та 28-му добу після введення препаратів із використанням трансмісійної електронної мікроскопії. Статевозрілих самців білих інбредних щурів (n=30 у кожній групі) розподілили на три групи: паклітаксел (2 мг/кг внутрішньоочеревинно, 4 ін’єкції через день, сумарна доза 8 мг/кг), цисплатин (2 мг/кг внутрішньоочеревинно, двічі на тиждень протягом 4 тижнів, сумарна доза 16 мг/кг) та одночасне введення (цисплатин 2 мг/кг внутрішньоочеревинно при 37°C + паклітаксел 5 мг/кг внутрішньовенно раз на тиждень протягом 6 тижнів; сумарні дози: цисплатин 12 мг/кг, паклітаксел 30 мг/кг). Фрагменти нервів фіксували в 2°% тетроксиді осмію, заливали в смоли Epon812/Araldite та досліджували при збільшенні ×4800–×16000. Цисплатин спричиняв більш виражену дегенерацію, ніж паклітаксел, включно з деструкцією мієліну, аксональною дегенерацією та набряком нейрогліо-судинних комплексів. Вираженість ушкоджень посилювалася від 14-ї до 28-ї доби, що свідчить про кумулятивний характер токсичності. Комбіноване введення мало синергічний ефект, порушуючи структурну цілісність усього нейро-гліо-судинного комплексу. Ендотеліальна дисфункція виявилася початковою ланкою патологічного каскаду. Отримані результати підкреслюють багатофакторну природу ХІПН та необхідність раннього застосування нейропротекторних стратегій, спрямованих на стабілізацію судинної стінки та підтримання мітохондріального гомеостазу. Товщина базальної мембрани збільшувалася від 158±19 нм (14-та доба, група паклітакселу) до 268±31 нм на 28-му добу в групі комбінованого лікування.
Keywords: хіміотерапевтично індукована периферична нейропатія; цисплатин; паклітаксел; сідничний нерв; ультраструктура; електронна мікроскопія; щури