СТУПІНЬ ПОШКОДЖЕННЯ ГАНГЛІОЗНИХ КЛІТИН СІТКІВКИ ТА ЗОРОВОГО НЕРВА ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ СУМІШІ СПИРТІВ - Молчанюк, Н.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Гостре отруєння метанолом викликає оптичну невропатію та пошкодження сітківки. Дискутується питання відносно першочерговості та глибини пошкодження структур гангліозних клітин сітківки та зорового нерву у постраждалих. Нами ультраструктурно вивчався стан даних структур щурів від 1 год. 10 хвилин до 3 місяців після одноразової внутрішньоочеревинної ін’єкції суміші етанолу та метанолу у співвідношенні 3:1 з дозою метанолу 0,75 г/кг маси тіла тварини. В якості контролю слугували щурі, які отримували аналогічну ін’єкцію 100 % метанолу. Виявлено, що гангліозні клітини більш стійкі до дії суміші спиртів та метанолу, швидше відновлюються в динаміці дослідження, ніж структури зорового нерву. Визначені ультраструктурні зміни розкривають тонкі механізми руйнівної дії спиртів на тканини ока та допоможуть офтальмологам більш прицільно застосовувати необхідні лікарські засоби постраждалим від сурогатів алкоголю з вмістом метанолу.
Keywords: ультраструктура; гангліозні клітини; зоровий нерв; щурі; етанол; метанол