АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНА СИСТЕМА СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПОРОЖНИНИ РОТА ЩУРІВ ПРИ ХРОНІЧНОМУ СТРЕСІ НА ТЛІ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ В КОНТЕКСТІ ДИТЯЧОЇ СТОМАТОЛОГІЇ - Шпак, С.В.; Дєньга, О.В.; Шнайдер, С.А.; Єфремова, О.В.; Пришко, З.Р.; Фесенко, В.І.; Шаповалова, І.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячене оцінці впливу багатокомпонентного лікувально-профілактичного комплексу на показники окисного пошкодження та антиоксидантного захисту в гомогенатах слизової оболонки ротової порожнини щурів, які піддавалися хронічному акустичному стресу. Тридцять чотири самці щурів породи Вістар були випадковим чином розподілені на інтактну контрольну групу, групу з хронічним стресом та групу з хронічним стресом+лікувально-профілактичний комплекс. Акустичний стрес індукували протягом 6 годин на добу протягом 50 днів за допомогою ультразвукового відлякувача шкідників LS-912 (Leaven Enterprise, Taiwan; 30–60 кГц, 130 дБ). Тварини третьої групи отримували лікувально-профілактичний комплекс щодня протягом усього періоду стресу. Активність каталази та вміст малонового діальдегіду були визначені в гомогенатах слизової оболонки ротової порожнини, а також був розрахований антиоксидантний-прооксидантний індекс. Отримані результати підтверджують доцільність подальшого дослідження лікувально-профілактичного комплексу як перспективної стратегії профілактики ускладнень слизової оболонки ротової порожнини, спричинених окислювальним стресом, особливо в дитячій стоматології.
Keywords: стрес; слизова оболонка порожнини рота; лікувально-профілактичний комплекс; дитяча стоматологія; щури; експериментальне дослідження