СУЧАСНІ НЕЙРОВІЗУАЛІЗАЦІЙНІ МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ В НЕВРОЛОГІЇ ТА НЕЙРОХІРУРГІЇ - Бідзіля, П.В.; Гудак, П.С.; Дросик, М.М.; Чайка, О.В.; Дживак, В.Г.; Храмцов, Д.М.; Кугель, Я.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження була комплексна оцінка сучасних технологій нейровізуалізації в неврології та нейрохірургії, з акцентом на їхньому діагностичному та клінічному застосуванні. У цьому огляді досліджено технології нейровізуалізації, які використовуються в сучасній клінічній практиці та є основою сучасної діагностики та лікування неврологічних та нейрохірургічних захворювань. Систематичний аналіз досліджень з 2020 по 2025 роки, взятих з медичних баз даних Scopus, Web of Science, PubMed and Google Scholar, підкреслює переваги нейровізуалізаційних технологій, оскільки вони надають детальну, безпечну та неінвазивну інформацію про структуру та функції мозку і центральної нервової системи. Автори наголошують на тому, що використання комп'ютерної та магнітно-резонансної томографії, функціональної МРТ та позитронно-емісійної томографії стало невід'ємною частиною клінічної практики в неврології та нейрохірургії. КТ забезпечує швидку і доступну діагностику для пацієнтів з екстреними випадками, такими як черепно-мозкові травми чи інсульти, завдяки здатності швидко виявляти внутрішньочерепні крововиливи, переломи та інші пошкодження. МРТ є золотим стандартом для оцінки нейродегенеративних захворювань, пухлин, інсультів та травм головного мозку, оскільки дає високу чутливість до м'яких тканин, дозволяючи точну локалізацію патологічних змін. Функціональна МРТ, що вимірює мозкову активність через зміни кровообігу, є важливим інструментом для нейрохірургічного планування, особливо в локалізації функціональних областей мозку до операції. ПЕТ, у свою чергу, дозволяє виявити молекулярні зміни в тканинах мозку, що важливо для ранньої діагностики раку мозку, хвороб Альцгеймер та Паркінсона. В якості провідного висновку автори прогнозують більшу суттєве покращення точності діагностики та персоналізації лікування пацієнтів з неврологічними захворюваннями в разі подальшого розвитку нейровізуалізації.
Keywords: магнітно-резонансна томографія; комп'ютерна томографія; позитронно-емісійна томографія; нейродегенеративні захворювання; мозкова активність; неврологія; нейрохірургія; діагностика; лікування