СУЧАСНИЙ СТАН, ПОКАЗАННЯ ТА ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО КОНСЕРВАТИВНИХ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ ПЕРЕЛОМІВ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ - Стебловський, Д.В.; Аветіков, Д.С.; Свирида, О.С.; Личман, В.О.; Локес, К.П.; Торопов, О.А. (Світ медицини та біології, 2025)
У цьому огляді досліджуються консервативні підходи до лікування переломів нижньої щелепи, ми зосереджувалися на таких методах, як міжщелепні лігатури, шини та ортопедичні пристрої. У статті докладно описано виготовлення та застосування звичайних шин, таких як шина Тігерштедта, і описано різні типи міжщелепної фіксації. Обговорюється роль ліків, включаючи анальгетики, антибіотики та добавки. У статті також викладено показання до консервативного лікування, зокрема лінійних переломів без значного зміщення, пацієнтів групи високого ризику та педіатричні випадки. Крім того, воно усуває потенційні недоліки, такі як атрофія м’язів, контрактури суглобів і оклюзійна дисфункція. Стаття також охоплює стратегії запобігання ускладненням під час хірургічного лікування, наголошуючи на мультидисциплінарних підходах і науково-обґрунтованих практиках для покращення результатів лікування пацієнтів.
Keywords: переломи нижньої щелепи; перелом; нижня щелепа; консервативне лікування; міжщелепна фіксація; шини; ускладнення; профілактика; оперативне лікування