ПОРІВНЯЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГІВ ПРИ КОНСЕРВАТИВНІЙ ТА ХІРУРГІЧНІЙ КОРЕКЦІЇ ІСТМІКО-ЦЕРВІКАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ - Вагабова, Ш.Б.; Алієва, Е.М.; Асадова, Ш.Ш.; Байрамова, Е.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою даного дослідження було вивчення методів корекції істміко-цервікальної недостатності, порівняння особливостей перебігу вагітності та пологів при консервативній та хірургічній її корекції. Корекція істміко-цервікальної недостатності була проведена у 100 вагітних жінок: у 50 – за допомогою консервативного песарія і у 50 – за допомогою двох П-подібних швів на шийці матки. Лікування в 95 % випадків проводилося в стаціонарних умовах, у 5 % випадків – амбулаторно. На відміну від хірургічної корекції істміко-цервікальної недостатності, консервативна корекція методом встановлення розвантажувального акушерського песарія дозволяє вирішити вагітність атравматично і з позитивним результатом. При консервативній корекції ризик невиношування вагітності, кількість передчасних пологів і пізніх викиднів знизилися вдвічі. Результати показують, що консервативна корекція дозволила доносити вагітність до терміну і народити життєздатний плід у 93,3 % випадків.
Keywords: істміко-цервікальна недостатність; акушерський песарій; невиношування вагітності; консервативна корекція; профілактика передчасних пологів