ПЕРШИЙ ДОСВІД ГІБРИДНОГО ПІДХОДУ ПРИ СИНДРОМІ ГІПОПЛАЗІЇ ЛІВИХ ВІДДІЛІВ СЕРЦЯ - Іманов, Е.Е.; Дітковський, І.О.; Плиска, О.І.; Лазоришинець, В.В.; Абдуллаєв, Ф.З. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою оцінки досвіду застосування гібридного підходу без штучного кровообігу для паліативного лікування синдрому гіпоплазії лівих відділів серця до дослідження було включено 15 новонароджених. Середній діаметр висхідної аорти становив 2,08±0,14 мм. У 6 (40 %) пацієнтів був супутній великий дефект міжшлуночкової перегородки. Гібридна паліативна операція включала двостороннє лігування гілок легеневої артерії до 2,5–3,5 мм у 15 пацієнтів, доповнене імплантацією ендоваскулярного стенту у просвіт відкритої артеріальної протоки у 15 пацієнтів; балонну атріосептостомію – у 6 (40 %) пацієнтів. Госпітальна летальність становила 60 % (n=9): у 6 (66,7 %) – через серцеву недостатність; у 2 (22,2 %) – через септичну пневмонію; у 1 (11,1 %) – операція Рашкінда, ускладнена перфорацією лівого передсердя; 4 (26,7 %) пацієнти виписано з покращенням. У новонароджених з вкрай високим ризиком виконання операції Норвуда I-Блалока/Сано альтернативою є гібридне паліативне втручання без штучного кровообігу, яке служить життєзабезпечуючим «мостом» або до операції Норвуда-Гленна, або до подальшої трансплантації серця.
Keywords: синдром гіпоплазії лівих відділів серця; гібридна паліативна операція; операція Норвуда; балонна атріосептостомія; новонароджені