ЗМІНИ РІВНЯ КОРОТКОЛАНЦЮГОВИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ, СИНТЕЗОВАНИХ МІКРОБІОТОЮ, У ДІТЕЙ З ВІРУСНОЮ ДІАРЕЄЮ - Керімова, А.А.; Гасангулієва, Г.М.; Алієва, У.А.; Гусейнова, А.Б.; Намазова, Б.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження була оцінка клініко-діагностичної значущості змін рівня коротколанцюгових жирних кислот у дітей першого року життя з вірусною діареєю. Дослідження проведено у 94 дітей з діареєю у віці від 0 до 1 року. Контрольну групу склали 30 здорових дітей. Визначення рівня коротколанцюгових жирних кислот проводилося методом газорідинної хроматографії. Згідно з результатами, при моно-варіанті вірусної діареї оцтова кислота знизилася в 1,5 рази в порівнянні з контролем, при змішаних варіантах – в 1,8 рази (p
Keywords: коротколанцюгові жирні кислоти; масляна кислота; валеріанова кислота; мікробіота; гастроентерит