ДОСЛІДЖЕННЯ КОНФІГУРАЦІЇ ЛОБОВОГО ЗАГЛИБЛЕННЯ ТА ЙОГО ЗВ’ЯЗОК ІЗ ФРОНТИТОМ НА ОСНОВІ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ - Лобурець, А.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Анатомічна складність лобово-етмоїдальної ділянки залишається ключовим фактором, що впливає на дренаж лобової пазухи та підвищує ризик розвитку фронтиту. Визначення об’єктивних морфометричних предикторів дозволяє покращити діагностику, прогнозування і хірургічне планування при патології лобової пазухи. Метою дослідження було встановлення зв’язку між складністю анатомії лобового заглиблення та наявністю фронтиту шляхом аналізу показника індексу радіологічної складності і передньо-задньої відстані за даними комп’ютерної томографії у 120 пацієнтів (233 анатомічні сторони). Ознаки фронтиту виявлено у 26,3 % випадків. У групі з фронтитом середній показник індексу радіологічної складності становив 2,71±0,89 бали, передньо-задньої відстані – 7,98±2,29 мм; у групі без фронтиту – відповідно 2,59±0,71 та 8,38±2,02 мм. Незважаючи на відсутність статистично значущих відмінностей (p>0,05), зменшення передньо-задньої відстані і підвищення показника індексу радіологічної складності супроводжувалися зростанням частоти запалення. Отримані результати свідчать про потенційну прогностичну цінність цих параметрів і обґрунтовують їх включення до комплексного передопераційного аналізу.
Keywords: фронтит; Міжнародна класифікація радіологічної складності; лобова пазуха; комп’ютерна томографія