ВИЗНАЧЕННЯ ЧУТЛИВОСТІ ДО ЕКСТРАКТІВ ПИЛКУ ТА ГРИБКОВИХ АЛЕРГЕНІВ У ДІТЕЙ З АЛЕРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ МЕТОДОМ IMMUNOCAP - Панахова, Т.Т. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було вивчення сенсибілізації дітей з алергічною патологією до пилку бур’янів і деревних рослин, а також до грибкових алергенів. Обстежено 220 дітей з різними алергічними захворюваннями у віці від 1 до 17 років. Алергологічне обстеження включало визначення специфічних IgE-антитіл у сироватці крові методом ImmunoCAP (пилкові, грибкові). Відносно високий рівень сенсибілізації відзначений до алергену пилку кипариса вічнозеленого (t23), рівень sIgE склав 2,232±1,515 кОд/л (2-й клас). Відносно високий рівень грибкових алергенів спостерігався для алергену Alternaria alternata (m6), рівень sIgE склав 2,358±1,215 кОд/л (pF=0,912; pU=0,067) (2-й клас). Серед пилкових алергенів найчастіше зустрічалася сенсибілізація до подорожника ланцетового, кипарису вічнозеленого та оливи європейської. Проведені дослідження підтвердили наявність гіперсенсибілізації до антигенів гриба Alternaria alternata.
Keywords: сенсибілізація; пилкові алергени; грибкові алергени; діти; алергопатологія; метод ImmunoCAP