ЗАСТОСУВАННЯ ПРОТОКОЛІВ “FAST-TRACK SURGERY” ДЛЯ РАННЬОГО ВІДНОВЛЕННЯ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЙ СТОСОВНО АНЕСТЕЗІОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ЛАПАРОСКОПІЧНОЇ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ - Перепелиця, Д.В.; Буднюк, О.О.; Храмцов, Д.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було покращення результатів анестезіологічного забезпечення лапароскопічної холецистектомії у пацієнтів шляхом оптимізації методів періопераційного знеболення. Лапароскопічну холецистектомію виконували у 136 хворих на гострий холецистит. Хворі були рандомізовані на 3 групи. До складу мультимодальної аналгезії у хворих 2-ї та 3-їх груп включали парацетамол, декскетопрофен та нефопам із інфільтраційною анестезією бупівакаїном та ропівакаїном. Отримані дані доводять ефективність схеми мультимодальної аналгезії при вживанні вищенаведених препаратів при виконанні лапароскопічної холецистектомії. Антиноцицептивна ефективність розчинів бупівакаїну та ропівакаїну при забезпеченні інфільтраційної анестезії в динаміці лапароскопічної холецистектомії виявилася співставною. Ефективність застосованої схеми мультимодальної аналгезії підтверджена адекватними первинними та вторинними результатами лікування та пригніченням вираженості больового синдрому і післяопераційних ускладнень з боку нервової та вегетативної систем і активності шлунково-кишкового тракту. Застосування комплексної малоопіоїдної анестезії при виконанні лапароскопічної холецистектомії зменшило вживання нестероїдних протизапальних та протибольових фармакологічних препаратів в динамці післяопераційного періоду. Автори вважають отримані дані клінічним підґрунтям доцільності подальшого тестування клінічних ефектів застосованої схеми анестезіологічного менеджменту при лапароскопічних операціях з приводу гострого ураження жовчного міхура.
Keywords: гострий холецистит; лапароскопічна холецистектомія; анестезіологічна підтримка; мультимодальна анестезія; інфільтраційна анестезія; післяопераційний біль; “fast-track surgery”; патофізіологічні механізми; саногенетичні механізми