ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ БАКТЕРІАЛЬНОЇ КОНТАМІНАЦІЇ, АНТИМІКРОБНОГО ТА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В ГОМОГЕНАТАХ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПОРОЖНИНИ РОТА ЩУРІВ НА ТЛІ МОДЕЛЮВАННЯ ІМУНОДЕФІЦИТУ І ДИСБІОЗУ ТА ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ - Гулюк, С.А.; Шнайдер, С.А.; Дєньга, О.В.; Скульська, С.В.; Мельничук, Г.М.; Тащян, А.Е.; Гончарук, С.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було оцінці впливу лікувально-профілактичного комплексу препаратів на рівень показників бактеріальної контамінації, антимікробного та антиоксидантного захисту в гомогенатах слизової оболонки порожнини рота щурів на тлі моделювання імунодефіциту та дисбіозу. У дослідження включено 30 статевозрілих самців щурів лінії Wistar, розподілених на інтактну групу, групу сукупної патології та групу сукупної патології з лікувально-профілактичним комплексом (n=10 у кожній). Через 7 діб після моделювання патології тваринам третьої групи вводили лікувально-профілактичний комплекс протягом 30 діб. В гомогенатах слизової визначали активність уреази та лізоциму, розраховували індекс дисбіозу. Отримані результати підтверджують протимікробні, антиоксидантні та імуностимулювальні властивості лікувально-профілактичного комплексу і обґрунтовують його подальше застосування як перспективного засобу профілактики ускладнень при комбінованих імунодефіцитно-дисбіотичних станах.
Keywords: бактеріальна контамінація; лізоцим; уреаза; імунодефіцит; дисбіоз; антиоксиданти; лікувально-профілактичний комплекс