КОРЕКЦІЯ ЗМІН БІОХІМІЧНИХ МАРКЕРІВ АНТИМІКРОБНОГО ЗАХИСТУ ТА БАКТЕРІАЛЬНОЇ КОНТАМІНАЦІЇ У ЯСНАХ ЩУРІВ, ВИКЛИКАНИХ МОДЕЛЮВАННЯМ ПЕРЕКИСНОГО ПАРОДОНТИТУ ТА АЛІМЕНТАРНОГО ДЕФІЦИТУ БІЛКУ, ЗА ДОПОМОГОЮ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Гуртова, Я.М.; Шнайдер, С.А.; Дєньга, О.В.; Косенко, Д.К.; Топов, І.Г.; Гончарук, С.В.; Сироїшко, М.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячено оцінці впливу розробленого лікувально-профілактичного комплексу на показники неспецифічного антимікробного захисту (активність лізоциму) та бактеріальної контамінації (активність уреази, індекс дисбіозу) у гомогенатах ясен щурів за моделювання перекисного пародонтиту у поєднанні з аліментарним дефіцитом білка.. В експерименті взяли участь 30 щурів-самців лінії Вістар, яких поділили на три групи: інтактну, групу з поєднаною патологією та групу з поєднаною патологією, які отримували лікувально-профілактичний комплекс. Лікувально-профілактичний комплекс ефективно попереджає порушення антимікробного гомеостазу та значною мірою відновлює мікробіологічну рівновагу тканин пародонта в умовах білково-окиснювального стресу, що підтверджує перспективність його використання як профілактичного засобу за ризику нутритивно-зумовлених уражень пародонта.
Keywords: пародонтит; білковий дефіцит; щури; експеримент; біохімічні маркери