ВПЛИВ ВОРТІОКСЕТИНУ ТА ПІОГЛІТАЗОНУ НА НЕЙРОФІЗІОЛОГІЧНІ ПРОЯВИ ХІМІОТЕРАПЕВТИЧНО-ІНДУКОВАНОЇ ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕЙРОПАТІЇ В ЕКСПЕРИМЕНТІ НА ЩУРАХ - Кулинич, Г.Б.; Геращенко, С.Б.; Островський, М.М.; Марків, І.М.; Перцович, В.М.; Дячук, О.І.; Тірон, О.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначення впливу вортіоксетину та піоглітазону на нейрофізіологічні прояви периферичної нейропатії у щурів, які були спричинені хіміотерапією, викликаною введенням паклітакселу, цисплатини або їх комбінацій. Досліджено нейрофізіологічні прояви периферійної нейропатії, спричиненої паклітакселом, цисплатином або їх комбінацією, та оцінено ефективність вортіоксетину (5 мг/кг) і піоглітазону (20 мг/кг) у їх корекції на моделі щурів. Використано тести фон Фрея (механічна алодинія), гарячої пластинки (термічна гіпералгезія) та Rotarod (рухові порушення) у 12 групах тварин (n=30) протягом 120 діб. Хіміотерапія викликала виражену алодинію та гіпералгезію з піком на 7-у добу. Профілактичне та лікувальне застосування вортіоксетину й піоглітазону достовірно знижувало ці прояви на 14–28-у добу. Рухові порушення залишалися без змін. Результати свідчать про перспективність вортіоксетину та піоглітазону для корекції нейропатії.
Keywords: периферійна нейропатія; паклітаксел; цисплатин; вортіоксетин; піоглітазон; механічна алодинія; термічна гіпералгезія; щури