РЕАКТИВНІ ЗМІНИ СУДИН ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА СІТКІВКИ ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Синенко, В.А.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Григоренко, А.С.; Ковальчук, Л.Є.; Іщенко, В.І. (Світ медицини та біології, 2025)
У статті розглянуто вплив комплексу харчових добавок на судини гемомікроциркуляторногорусла сітківки ока щурів Понсо 4R може викликати окислювальний стрес і запалення в сітківці, що може призвести до пошкодження клітин пігментного епітелію сітківки. Це потенційно може спричинити погіршення зору та інші проблеми з очима. Вплив комплексу харчових добавок на резистивну ланку гемомікроциркуляторного русла проявляється на 1 тиждень спазмом через активацію NMDA рецепторів, на 4 тиждень – частковою компенсацією за рахунок ангіогенезу, на 12-16 тиждень ремоделюванням фіброзної тканини та втратою еластичності З боку ємнісної ланки визначається спазм на ранніх термінах і дилятація на пізніх. В обмінній ланці на ранніх термінах експерименту виявлявся ішемічний спазм, на восьмому тижні – десквамація ендотелію, на 12-16 тижні втрата перицитів та формування мікроаневризм.
Keywords: сітківка; щури; глутамат натрію; нітрит натрію; Понсо 4R; оксидативний стрес