ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ НА БІОХІМІЧНІ МАРКЕРИ У ГОМОГЕНАТАХ ЯСЕН ЩУРІВ НА ТЛІ МОДЕЛЮВАННЯ ФЛЮОРОЗУ ТА ОРТОДОНТИЧНОГО ВТРУЧАННЯ - Шнайдер, Д.С.; Дєньга, А.Е.; Горохівський, В.Н.; Желізняк, Н.А.; Цушко, І.О.; Джупа, П.; Гончарук, С.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження присвячене визначенню впливу лікувально-профілактичного комплексу на біохімічні маркери запалення та оксидативного стресу у гомогенатах ясен щурів за умов хронічного надлишкового надходження фтору та ортодонтичного переміщення зубів. Експериментальні дослідження проведені на 40 щурах-самцях лінії Вістар (стадне розведення) віком 4 місяці, середньою масою тіла 280±14 г. Узагальнюючи результати біохімічних досліджень тканин ясен дослідних щурів можна відмітити, що фіксація ортодонтичної лігатури на тлі флюорозу негативно діє на антиоксидантно-прооксидантну систему та призводить до посилення запальних процесів у яснах тварин. Застосування лікувально-профілактичного комплексу препаратів у яснах щурів при експериментальному флюорозі та ортодонтичному втручанні призводить до покращення стану антиоксидантної системи, зниження рівня перекисного окислення ліпідів та інтенсивності запалення, що підтверджує наявність антиоксидантної та протизапальної дії препаратів що входять до розробленого лікувально-профілактичного комплексу.
Keywords: фтор; флюороз; ясна; щури; експеримент