БІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ І ТЕРАПЕВТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ РОМАШКИ АПТЕЧНОЇ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Біловол, А.М.; Кондрусик, Н.Ю.; Кузьмінова, Н.В.; Молодан, Д.В.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Matricaria chamomilla L. є однією з найбільш широко використовуваних лікарських рослин. Основні компоненти квіток включають фенольні сполуки, головним чином флавоноїди апігенін, кверцетин, патулетин, лютеолін та їх глюкозиди; тоді як основними компонентами ефірної олії, що видобувається з квіток, є терпеноїди α-бісаболол та його оксиди й азулени, включаючи хамазулен. Вважається, що компоненти Matricaria chamomilla L., такі як α-бісаболол, β-фарнезен, хамазулен, апігенін, гераніол, герніарин, умбеліферон, лютеолін, кверцетин, рутин, мають протизапальну дію. Встановлено, що α-бісаболол Matricaria chamomilla надає їй антимікробні властивості, як проти грампозитивних, так і грамнегативних бактерій. Ромашка лікарська (Matricaria chamomilla) з давніх часів використовується для лікування різних захворювань, таких як опіки та рани. Біологічно активні речовини Matricaria chamomilla L. чинять антиоксидантну, спазмолітичну, болезаспокійливу, протизапальну, антисептичну, потогінну, жовчогінну дію; знижують алергічні реакції, посилюють процеси регенерації, підвищують секреторну діяльність травних залоз, збуджують апетит, усувають спазми кишечнику, зменшують бродильні процеси. Продемонстровано, що хімічно активні компоненти ефірних олій або летких олій мають нейропротекторну дію, що може допомогти полегшити симптоми депресії та тривоги. Тривалий час використання ромашки у клінічній медицині показав численні ефекти цієї лікарської рослини, що обумовлено потужнім потенціалом біологічно-активних речовин, широким спектром біологічної та фармакологічної активності та доведеною ефективністю, поряд хорошою переносимістю.
Keywords: фітотерапія; ромашка аптечна; Matricaria chamomilla L.; хімічний склад; біологічна активність; фармакологічні властивості