ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ МЕЛАНОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ВПЛИВУ УЛЬТРАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ В УКРАЇНІ ТА ІТАЛІЇ - Григорян, О.В.; Літовченко, О.Л.; Завгородня, Н.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Найпоширенішою причиною виникнення меланоми є дія ультрафіолетового випромінювання за рахунок ультрафіолетового мутагенезу. Метою роботи було висвітлити та зробити порівняльний аналіз захворюваності на меланому в Україні та Італії з урахуванням різних рівнів інсоляції, оцінити ефективність існуючих профілактичних заходів щодо захисту від ультрафіолетового випромінювання. Проведений пошук, систематичний огляд і метааналіз публікацій за допомогою баз даних наукової літератури MEDLINE, Scopus®, ResearchGate, PubMed та Google Scholar. Порівняльний аналіз захворюваності на меланому в Україні та Італії засвідчив наявність чіткої тенденції до зростання випадків в обох країнах. Однак навіть за помірних показників ультрафіолетового індексу в Україні спостерігається зростання кількості діагностованих випадків меланоми, що підкреслює актуальність питання визначення та профілактики впливу ультрафіолетового випромінювання. Водночас дослідження демонструють недостатнє дотримання заходів індивідуального захисту від сонячного випромінювання як серед дорослого населення, так і серед дітей в Італії, що є високим фактором ризику розвитку меланоми.
Keywords: ультрафіолетове випромінювання; фактори ризику; меланома; профілактика; Україна; Італія