РОЛЬ ВІТАМІНУ D У СЕРЦЕВО-СУДИННИХ УСКЛАДНЕННЯХ МЕТАБОЛІЧНО-АСОЦІЙОВАНОЇ СТЕАТОТИЧНОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ - Півторак, К.В.; Іванчук, О.В.; Півторак, Н.А.; Бурков, М.В.; Пашинський, Я.М.; Щербенюк, Н.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Метаболічно-асоційована стеатотична хвороба печінки – це системне захворювання, тісно пов'язане з серцево-судинною патологією. Одним з ключових патогенетичних механізмів серцево-судинних ускладнень у таких пацієнтів є ендотеліальна дисфункція. Вона проявляється порушенням судинного тонусу, зниженням продукування вазодилататорів (зокрема, оксиду азоту), посиленням синтезу адгезивних молекул та активацією запальних каскадів. Це сприяє розвитку атеросклерозу, артеріальної гіпертензії та порушення мікроциркуляції. Вітамін D відіграє важливу роль у підтримці ендотеліального гомеостазу. Його дефіцит часто виявляється у пацієнтів із захворюваннями печінки та пов'язаний з більш вираженою ендотеліальною дисфункцією. Вітамін D має протизапальні властивості, знижує експресію прозапальних цитокінів та модулює імунну відповідь, а також позитивно впливає на чутливість до інсуліну. Таким чином, корекція рівня вітаміну D може бути перспективним напрямком у профілактиці судинних ускладнень у пацієнтів зі стеатотичним захворюванням печінки, пов'язаним з метаболічною дисфункцією.
Keywords: метаболічно-асоційована стеатотична хвороба печінки; ендотеліальна дисфункція; вітамін D; оксид азоту; ожиріння; серцево-судинні захворювання; цукровий діабет