ПОЧАТКОВІ ДАНІ QUINTIP RECORDATI СТОСОВНО ОСОБЛИВОСТЕЙ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ ПАПІЛОМАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ В УКРАЇНІ ТА ПЕРСПЕКТИВ ЇЇ ЗАПОБІГАННЯ - Рибін, А.І.; Осик, В.В.; Вастьянов, Р.С.; Лісковський, С.В.; Артьоменко, В.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою даного дослідження була оцінка поширення папіломавірусної інфекції серед жінок різних регіонів України. Проведений аналіз даних бази Quintip Recordati, що містить 195 записів методами частотного аналізу. Визначені особливості розподілу різних штамів папіломавірусної інфекції серед обстежених жінок, які проживають у різних регіонах. Проведений аналіз частоти серопозитивних результатів в залежності від ступеня урбанізації. Встановлено, що кількість позитивних тестів склала 38.5 % від загальної чисельності вибірки. При порівнянні частоти виявлення високонкогенних штамів встановлено, що вони частіше реєструються у містах з більшим населенням. Автори висвітлили, що поширеність папіломавірусної інфекції в обстежених жінок вдвічі перевищує середньоєвропейські рівні. Скоріше за все, висока поширеність папіломавірусної інфекції в Україні є наслідком низького охоплення вакцинацією, відсутності масового скринінгу, браку обізнаності та обмеженого доступу до профілактичних програм. Частота виявлення високоонкогенних штамів ВПЛ вище в урбанізованих регіонах. Автори висловлюють, що широке впровадження скринінгових методів діагностики ВПЛ в Україні може суттєво зменшити захворюваність на рак шийки матки. Вони впевнені, що профілактика раку шийки матки й надалі спиратиметься на методи вторинної профілактики.
Keywords: вірус папіломи людини; епідеміологія; жіноче здоров'я; скринінг; профілактика; вакцинація