АЛГОРИТМ ДІАГНОСТИКИ ІНТРАДУКТАЛЬНОЇ ПАПІЛОМИ БЕЗ ГАЛАКТОГРАФА - Алієва, Х.Н.; Амірова, М.Ф.; Мелікова, Н.В.; Гулієва, Ф.Е.; Гасанов, В.М.; Рагімов, Дж.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Інтрадуктальна папілома – доброякісне проліферативне ураження молочних проток, яке може імітувати злоякісні новоутворення за клінічними та рентгенологічними ознаками. Для оцінки інтрадуктальної папіломи зазвичай використовується галактографія, з цієї причини відсутність апарату або професійного фахівця може затримати постановку діагнозу. Ми представляємо клінічне спостереження за 35-річною жінкою з типовими симптомами інтрадуктальної папіломи без галактографа, через відсутність якого діагноз був поставлений на підставі альтернативних методів, включаючи УЗД, цифровий томосинтез молочних залоз і МРТ з подальшим гістопатологічним підтвердженням. Первинна візуалізація виявила гіпоехогенне утворення з нерівними краями і відсутністю судинних сигналів. Подальше УЗД виявило гіперехогенне внутрішньопротокове вогнище. Цифровий томосинтез не дав однозначного результату, тоді як МРТ виявила немасивне посилення сигналу, класифіковане як BI-RADS 4. Гістологічний аналіз підтвердив наявність поодинокої інтрадуктальної папіломи без ознак атипії або злоякісності. Даний випадок демонструє, що за відсутності галактографії структурований діагностичний алгоритм, що включає УЗД, цифровий томосинтез і МРТ, дозволяє ефективно виявляти інтрадуктальну папілому. Раннє виявлення патології та міждисциплінарна оцінка мають вирішальне значення для запобігання помилкової діагностики та забезпечення своєчасного лікування.
Keywords: діагностика без галактографа; інтрадуктальна папілома; магнітно-резонансна томографія; ультрасонографія; томосинтез