КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРОДОНТОПАТОГЕНІВ У ПАЦІЄНТІВ ПОХИЛОГО ВІКУ З АТЕРОСКЛЕРОЗОМ - Бабеня, Г.О.; Дєньга, О.В.; Шнайдер, С.А.; Ніколаєва, Г.В.; Почтар, В.М.; Корнійчук, О.Є.; Лукович, І.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Патогени зубного нальоту можуть транслокуватися кровотоком і накопичуватися в атероматозних бляшках різних артерій або безпосередньо інфікувати ендотеліальні клітини судин, беручи, таким чином, безпосередню участь у прогресуванні атеросклеротичних уражень. Нами проведено кількісний аналіз пародонтопатогенів «червоного комплексу» Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola та Tannerella forsythia, а також Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas endodontalis, Prevotella intermedia та Fusobacterium nucleatum у рідині ясенної часу. У зразках усіх пацієнтів виявлено від 3 до 6 аналізованих пародонтопатогенів під час використання порога високої чутливості. T. forsythia та F. nucleatum виявлені у 100 % зразків, P. endodontalis – у 77,8 %, P. gingivalis – у 44,4 %, T. denticola, A. actinomycetemcomitans та P. intermedia – у 33,3 %. У всіх пацієнтів даного дослідження виникнення та/або прогресування атеросклерозу можуть у тій чи іншій мірі бути обумовлені присутністю великих кількостей пародонтопатогенів у ротовій порожнині.
Keywords: атеросклероз; генералізований пародонтит; похилий вік; пародонтопатогени; полімеразно-ланцюгова реакція