АНАЛІЗ ТРАВМ ОКА ТА ЙОГО ПРИДАТКОВОГО АПАРАТУ З НАЯВНІСТЮ СТОРОННІХ ТІЛ - Байрамова, Х.О.; Гасимов, Е.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Проведено аналіз структури травм ока та його придаткового апарату з наявністю чужорідних тіл у пацієнтів, госпіталізованих до Національного центру офтальмології імені академіка Заріфи Алієвої. Було вивчено 2 225 історій хвороби за період з 2019 по 2023 рік, з яких у 394 випадках відзначалася наявність поверхневих або внутрішньоочних чужорідних тіл. За закритих травм ока поверхневі чужорідні тіла виявляли в 29,3 % випадків (n=194), причому найчастішою їх локалізацією була рогівка (57,7 % від усіх вивчених закритих травм). За відкритих травм очного яблука, які склали статистично значущу частку всіх травм, у 64.8 % випадків чужорідні тіла локалізувалися в склоподібному тілі. Серед усіх травм, що зачіпають придатковий апарат ока, у ділянці повік чужорідні тіла відмічено в 12 випадках (6.9 %). Склад чужорідних тіл варіював залежно від місця отримання травми. Переважно органічний характер чужорідних тіл підкреслює важливість своєчасного звернення пацієнтів за медичною допомогою з метою запобігання бактеріальних ускладнень пошкодженого ока.
Keywords: травми ока; проникаючі; непроникаючі; внутрішньоочні чужорідні тіла