ЗВ’ЯЗОК МІЖ ФІЗИЧНОЮ АКТИВНІСТЮ ТА КОМПОНЕНТНИМ СКЛАДОМ ТІЛА СТУДЕНТІВ-ФІЗІОТЕРАПЕВТІВ - Вовканич, Л.С.; Куцериб, Т.М.; Гриньків, М.Я.; Музика, Ф.В.; Крась, С.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою цього дослідження було оцінити вплив помірної, непрофесійної фізичної активності на компонентний склад тіла майбутніх фізіотерапевтів. У дослідженні взяли участь 102 студенти-фізіотерапевти (віком 17–18 років): нетреновані (M1, F1) та ті, що займалися непрофесійним спортом (M2, F2). Непрофесійні тренування тривали до 5 годин на тиждень із помірним рівнем фізичної активності. Виявлено більший м’язовий компонент у групі M2 (42,51%), ніж у M1 (40,18 %, p ≤ 0,05), та у F2 (29,56 %), ніж у F1 (28,33 %, p ≤ 0,05). Жировий компонент був більшим у групі M1 (18,74%) порівняно з M2 (16,30 %, p ≤ 0,05) та у F1 (30,82 %) порівняно з F2 (27,58 %, p ≤ 0,05). Найвищий відсоток осіб із нормальною масою тіла зафіксовано у групах M2 та F2 – 84,2 % та 75,0 % відповідно. Виявлена загальна закономірність до підвищення вмісту в організмі жирової тканини (r = 0,789–0,908) та зменшення вмісту м’язової тканини (r = -0,108– -0,730) при зростанні індексу маси тіла. Ми дійшли висновку, що заняття непрофесійним спортом спричиняють зміни як у м’язовому, так і в жировому складі тіла студентів-фізіотерапевтів.
Keywords: непрофесійні тренування; індекс маси тіла; м’язовий компонент; жировий компонент