БІЛАТЕРАЛЬНА ТРАНСАБДОМІНАЛЬНА ПРЕПЕРИТОНЕАЛЬНА ГЕРНІОПЛАСТИКА У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПЕРВИННИМИ ОДНОСТОРОННІМИ ПАХОВИМИ ГРИЖАМИ - Гусейнов, С.Е.; Муслюмов, Г.Ф.; Ахмедов, Ф.Т. (Світ медицини та біології, 2025)
У цій статті ми використовували переваги лапароскопічної хірургії для визначення безпеки та ефективності профілактичної білатеральної трансабдомінальної преперитонеальної герніопластики, виконаної на протилежному боці при односторонніх пахвинних грижах. Ми виконали операції трансабдомінальної преперитонеальної герніопластики у 101 пацієнта з первинною односторонньою пахвинною грижею. Пацієнти були поділені на дві групи: 49 пацієнтам було виконано односторонню трансабдомінальну преперитонеальну герніопластику, а 52 пацієнтам – профілактичну білатеральну трансабдомінальну преперитонеальну герніопластику. Результати порівнювалися у короткостроковій та довгостроковій перспективі (3 роки). У групі білатеральної трансабдомінальної преперитонеальної герніопластики середня тривалість операції була на 24 хвилини довшою, водночас значущих відмінностей за іншими параметрами та післяопераційними показниками, такими як післяопераційний біль, тривалість перебування в стаціонарі, хронічний біль, серома, гематома і рецидиви, не відзначено.
Keywords: пахова грижа; білатеральна ТАПП; профілактична герніопластика; хронічний біль; рецидив