ЗМІНИ ОРГАНА ЗОРУ, НЕ ПОВ’ЯЗАНІ ЗІ СТРАБІЗМОМ, У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ТА РОЗРОБКА ТРИПЛЕКСНОЇ МЕТОДИКИ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДІАГНОСТИКИ - Касімов, Е.М.; Гаджиєва, С.А.; Салманова, С.З.; Гаджиєва, Н.Р. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було з'ясування профілю нестрабізмічної дисфункції бінокулярного зору та її зв'язку з особливостями інтраорбітальної гемодинаміки у дітей дошкільного віку. Проспективне дослідження проведено на 1000 пацієнтах із діагнозом минущі гострі порушення мозкового кровообігу в неонатальному періоді життя за клінічними ознаками в період переходу від дитячого до дошкільного етапу життя. У цих пацієнтів проводилося динамічне обстеження (з 3 місяців до 3 років, а потім з 3 до 6 років): визначення рефракції ока, динамічної рефракції, стану внутрішніх оболонок очей, рівня постійних потенціалів кори великих півкуль головного мозку. Оцінювали кровотік очноямкової артерії, вазомоторне постачання очей, оптико-вестибулярну чутливість і варіанти нейропластичності. Найпоширенішими нестрабізмічними порушеннями бінокулярного зору були спазм акомодації (39,0 %), недостатність конвергенції (13,6 %), надлишок конвергенції (9,1 %), недостатність акомодації (15,9 %), базова екзофорія (3,5 %), базова езофорія (6,1 %) і гіперфункція нижнього косого м'яза (6,4 %).
Keywords: бінокулярний зір; нестрабізмічні порушення; акомодація; транзиторна ішемічна атака; діти