МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ У ДІТЕЙ ІЗ ВРОДЖЕНИМИ ВАДАМИ СЕРЦЯ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗА РІВНЕМ ІМУННОЇ АКТИВАЦІЇ - Мамедова, Л.В.; Султанова, Н.Г.; Гасанов, А.Г.; Сулейманлі, А.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою даного дослідження є оцінка імунного статусу та рівнів маркерів запалення у дітей із вродженими вадами серця з урахуванням ступеня активації імунітету. Було проведено порівняльний аналіз між пацієнтами з високою і низькою активацією імунітету, а також контрольною групою здорових дітей. У дослідженні взяли участь 80 пацієнтів із вродженими вадами серця і 20 здорових дітей. Досліджені параметри включали CD3, CD4, CD8, CD95, CD16/56, CD19, HLA-DR, інтерлейкін-6, фактор некрозу пухлини-альфа (TNF-α), а також показники ремоделювання серця. Отримані результати дають змогу ідентифікувати імунні фенотипи, пов'язані з прогресуванням захворювання, і можуть бути використані для стратифікації пацієнтів і розробки персоналізованих терапевтичних підходів.
Keywords: вроджені вади серця; імунний статус; запалення; апоптоз; CD3; CD4; CD95; інтерлейкін-6; TNF-α