ДІАГНОСТИЧНІ ТА ЛІКУВАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ГОСТРОЇ СПАЙКОВОЇ КИШКОВОЇ НЕПРОХІДНОСТІ У ВАГІТНИХ ЖІНОК ТА ПОРОДІЛЬ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Міщенко, В.В.; Міщенко, В.П.; Руденко, І.В.; Горячий, В.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Гостра спайкова кишкова непрохідність у вагітних та породіль в умовах повномасштабної війни в Україні: діагностичні та лікувальні підходи Спостерігаються зміни в етіопатогенетичних механізмах та клінічних особливостях перебігу гострої спайкової кишкової непрохідності у вагітних та породіль внаслідок запровадження воєнного стану. Лікування отримала 21 вагітна та породіль з діагнозом гострої спайкової кишкової непрохідності. Розроблено алгоритм лікування та діагностичних підходів до гострої спайкової кишкової непрохідності у вагітних та породіль в сучасних умовах повномасштабної війни в Україні та негативного психоемоційного впливу. Усім пацієнткам в анамнезі проводилися хірургічні втручання на органах черевної порожнини. Психоемоційний стан вагітних та породіль був низьким при гострій спайковій кишковій непрохідності. Відсутність ефекту від консервативної терапії протягом 2–3 годин була показанням до хірургічного втручання. Діагностична та лікувальна тактика гострої спайкової кишкової непрохідності у вагітних та породіль під час воєнного стану в Україні повинна бути швидкою та точною з використанням додаткових технологій візуалізації, стандартизованою залежно від термінів, тяжкості захворювання, з урахуванням психоемоційного стану пацієнток, та проводитися з дотриманням запропонованого лікувально-діагностичного алгоритму.
Keywords: гостра спайкова кишкова непрохідність; вагітні; породіллі; діагностичні та лікувальні підходи