ОСОБЛИВОСТІ КОЛОНІЗАЦІЇ МІКРОФЛОРИ ПОРОЖНИНИ РОТА І КИШЕЧНИКУ В НЕДОНОШЕНИХ НЕМОВЛЯТ ІЗ НЕКРОТИЧНИМ ЕНТЕРОКОЛІТОМ, ЯКІ ЗАЗНАЛИ ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ - Мусаєв, A.A. (Світ медицини та біології, 2025)
Досліджено мікрофлору порожнини рота і калову мікрофлору в перші 7 днів життя у 20 недоношених дітей з некротизуючим ентероколітом, які перебувають на оперативному лікуванні (основна група), і у 20 недоношених дітей, які не страждають на некротизуючий ентероколіт (контрольна група). У 10 % дітей основної групи та у 95 % контрольної групи мікрофлора була нормальною. В обох групах у складі мікрофлори у 58 % переважали Bacteroides spp. і поступово збільшувалася кількість інших грамнегативних аеробних бактерій, у тому числі E. coli, тоді як колонізація грампозитивними бактеріями відбувалася повільніше. Clostridium spp. були присутні тільки у 10 % дітей основної групи. У перші 4 дні народження в основній групі зустрічальність C. butyricum, C. perfringens і C. dificile коливалася від 3 до 7 % із поступовою тенденцією до збільшення колоній. Характер колонізації порожнини рота і товстої кишки в недоношених дітей з некротизуючим ентероколітом істотно відрізняється від новонароджених недоношених дітей, які не страждають на некротизуючий ентероколіт.
Keywords: недоношені новонароджені; мікрофлора порожнини рота; мікрофлора кишечнику