ОЦІНКА МІСЦЕВОЇ ІМУННОЇ ВІДПОВІДІ У ВАГІТНИХ ЖІНОК З ІНФЕКЦІЄЮ ВІРУСУ ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ - Мусаєва, Л.Х.; Ісмаїлова, С.М. (Світ медицини та біології, 2025)
У даному дослідженні нами вивчався вплив інфекції вірусу папіломи людини на місцеву імунну систему під час вагітності. З цією метою були проведені порівняльні дослідження місцевої імунної відповіді – рівня імуноглобулінів і функціональної активності нейтрофілів – у цервікальних виділеннях у трьох груп жінок. Група I – 25 вагітних жінок із транзиторною інфекцією вірусу папіломи людини, Група II – 24 вагітні жінки з персистувальною інфекцією вірусу папіломи людини, контрольна група – 25 вагітних жінок, у яких вірусу папіломи людини не було виявлено. Результати показали, що особливо за персистуючої інфекції вірусу папіломи людини, незважаючи на збільшення загальної кількості нейтрофілів у цервікальному слизу, їх фагоцитарна активність і функціональна здатність були значно знижені. Це пояснюється виснаженням функціональних резервів нейтрофільних клітин унаслідок хронічного перебігу інфекції. Одночасно при персистуючих інфекціях спостерігалося посилення гуморальної імунної відповіді, що супроводжувалося статистично значущим підвищенням рівня IgG. Це розцінюється як показник адаптивної імунної відповіді, що розвивається у відповідь на тривалу присутність вірусу в організмі. Отримані дані свідчать про потенційну діагностичну значущість параметрів місцевої імунної відповіді – активності нейтрофілів і рівня IgG – для прогнозування клінічного перебігу та результатів інфекції вірусу папіломи людини під час вагітності.
Keywords: інфекція вірусу папіломи; вагітні жінки; імуноглобуліни; нейтрофіли