ОСОБЛИВОСТІ ГОРМОНАЛЬНИХ ЗМІН У ПЕРІОД СТАТЕВОГО ДОЗРІВАННЯ У ДІВЧАТОК, НАРОДЖЕНИХ ВІД МАТЕРІВ ІЗ ГЕСТАЦІЙНИМ ДІАБЕТОМ - Мустафаєва, І.Р.; Алієва, Е.М.; Асадова, Ш.Ш.; Керімова, С.Н.; Аббасова, Ф.Ю.; Сафарова, С.С.; Багірова, А.М. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою оцінки особливостей гормональних змін у дівчаток, народжених від матерів з гестаційним діабетом, обстежено 25 дівчаток пубертатного віку, народжених від матерів з гестаційним діабетом, і 30 практично здорових дівчаток. Визначали статевий розвиток, показники вуглеводного обміну, рівні фолікулостимулюючого гормону, лютеїнізуючого гормону, тиреотропного гормону, пролактину, кортизолу, трийодтироніну, тироксину, дегідроепіандростеронсульфату, 17-гідроксипрогестерону, естрадіолу, тестостерону. У дівчаток від матерів із гестаційним цукровим діабетом індекс гірсутизму був достовірно вищим (P
Keywords: гестаційний цукровий діабет; статеве дозрівання; гіпоестрогенія; гіперпролактинемія; наднирково-яєчникова гіперандрогенія