ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ТРИМЕТАЗИДИНУ НА ПОКАЗНИКИ ЗАПАЛЕННЯ ТА ФІБРОЗУ В ХВОРИХ НА СТАБІЛЬНУ ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ ПРИ СУПУТНІЙ НЕАЛКОГОЛЬНІЙ ЖИРОВІЙ ХВОРОБІ ПЕЧІНКИ - Федоров, С.В.; Малініна, Н.Р.; Позур, Н.З. (Світ медицини та біології, 2025)
Питання пошуку шляхів оптимізації лікування пацієнтів із стабільною ішемічною хворобою серця у поєднанні з неалкогольною жировою хворобою печінки є на сьогоднішній день дуже актуальним. Метою даної роботи була оцінка ефективності медикаментозної терапії ішемічної хвороби серця у поєднанні з неалкогольною жировою хворобою печінки з використанням триметазидину, з урахуванням впливу на компоненти системної запальної відповіді низької інтенсивності, прогресування процесів фіброзу та стеатозу. У дослідженні взяли участь пацієнти з поєднаною патологією, які, залежно від отриманого лікування, були розподілені на дві групи. Усім пацієнтам проводили анамнестичні, клінічні, антропометричні, інструментальні (тредміл-тест, ультразвукове дослідження органів черевної порожнини) та лабораторні дослідження (загальний аналіз крові з обчисленням лейкоцитарних індексів, визначення рівнів високочутливого С-реактивного білка, матриксної металопротеїнази-6, галектину-3, моноцитарного хемотаксичного протеїну-1). Пацієнти першої групи отримували стандартизоване лікування. Пацієнти другої групи отримували триметазидин протягом одного місяця. Застосування триметазидину сприяло покращенню толерантності до фізичного навантаження, сповільненню процесів фіброзу та стеатозу, зменшенню індексу маси тіла та зниженню інтенсивності системної запальної відповіді.
Keywords: стабільна ішемічна хвороба серця; неалкогольна жирова хвороба печінки; триметазидин; запалення; фіброз печінки