ВПЛИВ ІНГІБІТОРА Р38 НА РОЗВИТОК ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ В ДВОГОЛОВОМУ М’ЯЗІ СТЕГНА ЩУРІВ ПІД ЧАС МОДЕЛЮВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Акімов, О.Є.; Микитенко, А.О.; Костенко, В.О.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Оксидативний стрес – типовий патологічний процес, який лежить в основі розвитку багатьох захворювань. Метаболічний синдром порушує фізіологічне постачання метаболітів до клітини, що призводить до енергетичного дефіциту через розвиток низькоінтенсивного запалення та оксидативного стресу, спричиненого порушенням функції мітохондрій. Вже було показано, що редокс-чутливі транскрипційні фактори, такі як NF-κB, відіграють вирішальну роль у патогенезі метаболічного синдрому та його ускладнень. Водночас, мало згадується про роль факторів, що контролюють мітогенний цикл, таких як каскад p38-MAPK, у патогенезі метаболічного синдрому. Метою цього дослідження є оцінка впливу введення SB203580 на продукцію супероксидного аніон-радикала, активність антиоксидантних ферментів, інтенсивність перекисного окислення ліпідів та пошкодження білків у двоголовому м'язі стегна щурів під час моделювання метаболічного синдрому. Досліджували базову продукцію супероксидного аніон-радикала, його продукцію від мікросомального ланцюга електрон-транспорту, його продукцію від мітохондріального ланцюга електрон-транспорту, активність супероксиддисмутази та каталази, концентрацію малонового діальдегіду та окисно-модифікованих білків. Введення SB203580 тваринам, на яких ми моделювали метаболічний синдром, призвело до зниження продукції основного супероксиду в двоголовому м'язі стегна щурів на 25,7 % порівняно з групою метаболічного синдрому. Продукція супероксидного аніон-радикалу з мікросомального електроно транспортного ланцюга зменшилася на 16,0 %, а з мітохондріального електроно транспортного ланцюга – на 14,6 % порівняно з показниками групи метаболічного синдрому. Введення SB203580 тваринам, на яких ми моделювали метаболічний синдром, збільшило активність супероксиддисмутази та каталази на 93,1 % та 98,4 %, відповідно, порівняно з групою метаболічного синдрому. Концентрація малонового діальдегіду та окисно-модифікованих білків у двоголовому м'язі стегна щурів зменшилася на 21,1 % та на 22,8 % порівняно з групою метаболічного синдрому. Введення SB203580 послаблює розвиток оксидативного стресу в двоголовому м'язі стегна щурів під час метаболічного синдрому шляхом зменшення вироблення активних форм кисню, посилення антиоксидантного захисту та зниження інтенсивності пошкодження ліпідів та білків.
Keywords: скелетні м’язи; оксидативний стрес; антиоксиданти; метаболічний синдром; карбонільний стрес; p38; MAPK