ОСОБЛИВОСТІ БІОХІМІЧНИХ МАРКЕРІВ СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ, ВИКЛИКАНИХ МОДЕЛЮВАННЯМ ПЕРЕКИСНОГО ПАРОДОНТИТУ, АЛІМЕНТАРНОГО ДЕФІЦИТУ БІЛКУ ЗА ДОПОМОГОЮ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Гуртова, Я.М.; Шнайдер, С.А.; Дєньга, О.В.; Кленовська, С.В.; Якименко, Д.О.; Рачинський, С.В.; Блажків, Н.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячено вивченню впливу лікувально-профілактичного комплексу на біохімічні маркери сироватки крові у щурів з пероксидним пародонтитом та білковою недостатністю. В експерименті взяли участь 30 щурів-самців лінії Вістар, яких поділили на три групи: інтактну, групу з поєднаною патологією та групу з поєднаною патологією, які отримували лікувально-профілактичний комплекс. Через 60 днів у сироватці крові щурів визначали вміст загального білірубіну, загального холестерину, загального білка та активність еластази. При поєднаній патології спостерігалося підвищення рівня білірубіну, виснаження загального білка та підвищення активності еластази порівняно з контролем, що підтверджувало гепатобіліарний стрес, гіпопротеїнемію та запалення. Лікувально-профілактичний комплекс нормалізував рівень білірубіну, відновив рівень білка та знизив активність еластази порівняно з нелікованою патологією, а також знизив рівень холестерину нижче інтактних значень. Ці дані підкреслюють гепатопротекторний, білковозберігаючий, ліпідомодулюючий та протизапальний потенціал комплексу.
Keywords: пародонтит; сироватка крові; щури; експеримент; біохімічні маркери