ДИНАМІКА ЗМІН ЦИТОЛОГІЧНОЇ КАРТИНИ РАНОВОЇ ПОВЕРХНІ В УМОВАХ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО РАНОВОГО ПРОЦЕСУ - Муравйов, П.Т.; Беспалько, М.Г.; Запорожченко, Б.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Тривалі хронічні рани є серйозним викликом для спеціалістів загальної хірургії. Метою дослідження було визначення особливостей змін клітинного складу вздовж поверхні рани під час посттравматичної регенерації за умов комбінованого застосування гідролізату колагену в експериментальних умовах. Експериментальні дослідження проводили на моделі вогнепального поранення, спричиненого пневматичною зброєю Voltran Ekol ES55. До комплексної терапії ран додатково включали гідролізат колагену. Ефективність загоєння ран оцінювалася морфологічно та імуногістохімічно. Щурам основної групи (13 (43,3 %)) вводили гідролізат колагену, а щурам групи порівняння (17 (56,7 %)) – ні. На 7-му добу в обох групах виявлено експресію CD45+ клітинного інфільтрату, тоді як в основній групі виявлено більшу кількість CD68+ клітин. На 14 добу CD68+ клітини були виявлені у зоні вхідного отвору в обох групах, але в основній групі їх кількість була меншою. Клітини CD163+ були виявлені в обох групах і мали вигляд поодиноких та розсіяних. Перевірка CD45+ клітин на 14-й день виявила окремі позитивні клітини, розкидані серед фіброзної тканини в обох дослідних групах. На 28 добу в поверхневих шарах рубця в основній групі виявлено досить багато CD68+ клітин, що не відповідало клітинній картині в групі порівняння. Отримані дані автори вважають експериментальним доказом доцільності тестування ефективності гідролізату колагену для покращення результатів загоєння ран в клінічних умовах.
Keywords: щур; рана; цитологія; регенерація; рановий процес; гідролізат колагену; лікування рани